Útmutató

Kedves olvasó!

Valószínűleg nem csak azért tévedtél ide, mert a legélvezetesebb kávét szeretnéd kikísérletezni az ízlésednek megfelelően, hanem azért is, mert fontos számodra a 🌱környezetvédelem és a fenntarthatóság♻️, aminek nagyon örülünk és hálásak vagyunk azért, hogy ilyen értékrenddel rendelkezel. 
Ebben a rövidke kis útmutatóban, megosztunk számodra pár hasznos tanácsot.

Mindenek előtt, nézzük meg mely Nespresso kávégépekkel kompatibilis a kávékapszulánk.

Részletesebb leírva itt találod a kompatibilis kávégépeket.

– Inissia, Inissia & Milk
– Citiz, Citiz & Milk
– Expert, Expert & Milk
– Essenza, Essenza & Milk, Essenza Mini, Essenza Mini & Milk, Essenza Plus, Essenza Plus & Milk
– Pixie, Pixie & Milk
– Latissima, Latissima One, Latissima Touch, Latissima Pro, Gran Latissima
– Creatista, Creatista Plus, Creatista Pro 
– Maestria, Gran Maestra
– Kitchen Aid 
– Cube, Le Cube
– Capri
– M100
– M130 U 
– Atelier
– Philips Gold Barista
– Wacaco Minipresso

A következő kávégépekkel viszont NEM kompatibilis

Essenza Mini D30 (piramis alakú, viszont a C30-cal már kompatibilis)
– Essenza Auto család (XN2140, XN2000, XN2100, régebbi kiadások)
– Essenza C100
– Delonghi EN97
– Magimix M100
– MI-schishare

Vessünk egy pillantást a darált kávéfajtákra

• Finom őrlésű kávé: az általunk ajánlott! 

A finom őrölt kávé az a kávéfajta, amely lehetővé teszi a legerősebb kávé elkészítését


• Közepesen finom őrlésű kávé:

Ez az őrölt kávéfajta általában kevésbé erős, mint a finomra őrölt társa. Itt ne habozz nagyobb nyomást gyakorolni a kapszulára, ha úgy ítéled meg, hogy a kávé túl vizes. Próbáld meg sűrűbbre nyomni a benne lévő őrölt kávét.


Túl erős és kevés kávé:

Ha a kávé finomra van őrölve, mint általában az eszpresszó keverékek, ne tegyél túl nagy nyomást a tömőrúd segítségével. Ha azt látod, hogy a kávé csöpög ki a gépből, vagyis a víz nem tud átjutni a kapszulán, akkor ez általában azért van, mert túl sűrű a benne lévő őrölt kávé, nagy a nyomás a kapszulában. 

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy kisebb nyomást gyakorolj a kávéra. 
Viszont kérünk téged vedd figyelembe, hogy milyen sűrűségű kávé az, amit beletöltöttél, mert sok függ tőle. Amint említettük, a finom őrlésű kávé a legoptimálisabb. 

Néha a fedél visszahelyezésén kívül nem feltétlen kell nyomást kifejteni a tömőrúddal. Elegendő egyes esetekben a fedéllel való leszorítás.

Gyenge erősségű, íztelen kávé:

Ha meglehetősen gyenge erősségű lett (vizes) a kávé, akkor próbálj meg egy picivel nagyobb erőt kifejteni a tömőrúddal, mikor lenyomogatod.

Mindenesetre a tanácsunk az, hogy próbálj ki különféle beállításokat és kombinációkat, amíg el nem éred a tökéletes kávét a saját ízlésednek megfelelően.

 

• Kedvenc kávéink:
Számunkra és egyben a mi ízvilágunknak a következő keverékek váltak be: a Lavazza Qualita Oro, A Lavazza Crema i Gusto és az Illy Classico, valamint a Douve Egberts Omnia Espresso, és a Davidoff Fine Aroma.

Ezek jó eredményeket hoztak a kapszuláinkkal, és a legtöbb szupermarketben meg is kaphatók. Ha erős és intenzív kávét szeretnél, kipróbálhatod  Taylor Hot Lava Java-ját vagy a Malongo Suprême-t
Felhívjuk figyelmed, hogy semmilyen módon nem állunk kapcsolatban ezen márkákkal.

• Vigyázz az extra finom őrlésű kávéra!
Ezt a jelentősen kis szemű kávéport olyan eszpresszó gépekhez tervezték, amelyek sokkal nagyobb nyomással rendelkeznek, mint a Nespresso gépek. Hajlamosak eltömíteni a kapszulát, és áramlást alig vagy egyáltalán nem eredményeznek.

Őrlés fajtái útmutató

Vessünk egy pillantást a darált kávéfajtákra

• Finom őrlésű kávé: az általunk ajánlott! 

A finom őrölt kávé az a kávéfajta, amely lehetővé teszi a legerősebb kávé elkészítését.


Ha a kávé finomra van őrölve, mint általában az eszpresszó keverékek, ne tegyél túl nagy nyomást a tömőrúd segítségével. Ha azt látod, hogy a kávé csöpög ki a gépből, vagyis a víz nem tud átjutni a kapszulán, akkor ez általában azért van, mert túl sűrű a benne lévő őrölt kávé, nagy a nyomás a kapszulában. 

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy kisebb nyomást gyakorolj a kávéra. 
Viszont kérünk téged vedd figyelembe, hogy milyen sűrűségű kávé az, amit beletöltöttél, mert sok függ tőle. Amint említettük, a finom őrlésű kávé a legoptimálisabb. 

Néha a fedél visszahelyezésén kívül nem feltétlen kell nyomást kifejteni a tömőrúddal. Elegendő egyes esetekben a fedéllel való leszorítás.

Őrlés fajtái útmutató

Ha meglehetősen gyenge erősségű lett (vizes) a kávé, akkor próbálj meg egy picivel nagyobb erőt kifejteni a tömőrúddal, mikor lenyomogatod.

Mindenesetre a tanácsunk az, hogy próbálj ki különféle beállításokat és kombinációkat, amíg el nem éred a tökéletes kávét a saját ízlésednek megfelelően.

• Közepes/durva őrlésű kávé:
Ez az őrölt kávéfajta általában kevésbé erős, mint a finomra őrölt társa. Itt ne habozz nagyobb nyomást gyakorolni a kapszulára, ha úgy ítéled meg, hogy a kávé túl vizes. Próbáld meg sűrűbbre nyomni a benne lévő kávét.

• Kedvenc kávéink:
Számunkra és egyben a mi ízvilágunknak a következő keverékek váltak be: a Lavazza Qualita Oro, A Lavazza Crema i Gusto és az Illy Classico, valamint a Douve Egberts Omnia.

Ezek jó eredményeket hoztak a kapszuláinkkal, és a legtöbb szupermarketben meg is kaphatók. Ha erős és intenzív kávét szeretnél, kipróbálhatod  Taylor Hot Lava Java-ját vagy a Malongo Suprême-t
Felhívjuk figyelmed, hogy semmilyen módon nem állunk kapcsolatban ezen márkákkal.

• Vigyázz az extra finom őrlésű kávéra!
Ezt a jelentősen kis szemű kávéport olyan eszpresszó gépekhez tervezték, amelyek sokkal nagyobb nyomással rendelkeznek, mint a Nespresso gépek. Hajlamosak eltömíteni a kapszulát, és áramlást alig vagy egyáltalán nem eredményeznek.

Ha finom őrlésű kávét választasz, próbáld a következőket:

• A kanál segítségével helyezz bele 3/4 kanál mennyiségű kávét a kapszulába, majd a kanál, akár a tömőrúd segítségével finoman nyomogasd meg, ezután újabb 3/4 kanál mennyiségű kávé hozzáadása után ismét nyomogasd le a tömőrúd segítségével a kávét. 

• Ügyelj arra, hogy nagyjából annyi kávé legyen benne maximum, mint amekkora területet elfoglal maga a tető.

• Majd helyezd rá a tetőt határozott mozdulattal és készülhet is a kávé.

Megfelelő tömés

A jó kávé készítéséhez a folyamat fontos része, hogy mekkora nyomást gyakorolsz a tömés során.
Még maga a kávé íze is változhat az alkalmazott nyomás mértékétől függően!

A tömőrúd helyes használatára sajnos nincs egzakt procedúra. 

A tanácsunk az, hogy addig kísérletezz, amíg meg nem találod a megfelelő ízvilágot saját magad számára. 

Kávé mennyisége

Általában a legjobb eredményt akkor érjük el, ha a kapszulát nem töltjük fel őrölt kávéval a tetejéig, mivel ez általában azt eredményezi, hogy a víz nehezen fog átfolyni rajta, és az eredmény nem az elvárt lesz, valamint a fedelét sem lesz egyszerű rátenni.

A legoptimálisabb beállítási lehetőség az, ha a kávét kissé a kapszula teteje alá tömjük, (ami nagyjából 4-5 gramm kávé) így amikor visszahelyezed a fedelet, akkor szinte nem kell plussz nyomást gyakorolni a bezárására.
Lásd az alábbi képen.

Több kávét is tehetsz bele, ha intenzívebb kávét szeretnél, de ha azt látod, hogy nehezen folyik át rajta a víz, akkor térj vissza az ajánlott mennyiséghez.

Telítettség útmutató

Ha a kapszula nem illik be a gépbe

Abban az esetben ha túl sok őrölt kávé van a kapszulába helyezve, a gép nem záródik le, miután a kapszula bele lett helyezve. Egyszerű trükk ennek a problémának a kiküszöbölésére, ha a kapszulát a fedéllel szemközti oldalon megnyomod, így az már bele fog illeszkedni a gépbe, ahogy az alábbi kép is mutatja.

Kapszula beszorulás útmutató kép

Hogyan lehet még több krémet készíteni (vagy még forróbb kávét)


Tapasztalataink szerint a krém jobban jelen van, ha finom őrölt kávé van felhasználva. Ez nagyban függ a kávé márkájától is, egyesek természetesen sok krémet termelnek, mások nem.

De van egy egyszerű barista trükk, mely segíthet több krémet teremteni és fokozni a kávé ízét is egyben.

Először tedd a kávéval töltött kapszulát a gépbe. Ezután indítsa el a gépet, és kapcsold ki 2 vagy 3 másodperccel később, közvetlenül azelőtt, hogy a kávé kezdene kifolyni a gépből (vagy akár amint kifolyik).

Az lényeg az, hogy forró víz maradjon a kapszulában, ezt nevezik előfőzésnek.
Várj körülbelül 8-10 másodpercet, amíg a forró víz megnöveli a kávé erejét, utána indítsd újra a gépet. Majd újra nyomd le a gombot, így a szokásosnál több krémmel gazdagodik a kávéd! 🙂

Tisztítás

A kapszula használata után ügyelj arra, hogy a kapszula forró lesz, (főleg, ha több krémet készítesz rá) várj néhány percet, mielőtt megfognád, ha sürget az idő vagy társadat is megkínálnád, akkor bánj vele nagyon óvatosan.

Amint kivetted, ürítsd ki a kávézaccot belőle. (kávézacc segítségével akár a lefolyót is kitisztíthatod, vagy a növények földjét is gazdagíthatod hasznos tápanyagaival)

Ezután öblítsd ki vízzel. Akár mosogatógépbe is teheted.
A szárítása előtt győződj meg arról, hogy sehol sem ragadt őrölt kávé a kapszulába.

Jó kávézást kívánunk! 🙂☕️